top of page
Zoeken

Dirk De Wachter: “ Hooggevoeligheid heeft te maken met het zenuwstelsel van de mensen...

Een druk festival bezoeken, een kinderfeestje met kinderen die allemaal iets anders willen, boodschappen doen in een overvolle supermarkt. Het zijn typische voorbeelden van situaties waarbij je veel prikkels tegelijk te verwerken krijgt en die kunnen zorgen voor overprikkeling. Maar wat verstaan we nu juist onder het begrip ‘overprikkeling’ ? Valt het te verhelpen? We gingen in gesprek met psychiater Dirk De Wachter om een antwoord te vinden op deze vragen…




Overprikkeling

Overprikkeling komt niet alleen voor bij hoogsensitieve mensen (HSP) of mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH), ADHD of een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Ook als je gevoelig bent voor prikkels, kunnen sommige situaties ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je hoofd ontploft van alle indrukken. Andere symptomen waaraan je overprikkeling kunt herkennen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, hardkloppingen, onzekerheid, minder goed kunnen concentreren, …”Het begrip is niet stigmatiserend zoals klassieke psychiatrische diagnoses. Mensen zijn niet graag ziek en afwijkend”, verklaart De Wachter. “De term boomt, maar het probleem met dergelijke diagnoses is dat ze te gauw neurobiologisch worden geduid en een ziekteterm worden. Zo verliest het weer zijn betekenis.” “Ik pleit eigenlijk vóór de term gevoeligheid. Het zijn toch geen slechte eigenschappen als men erg inzit met de mens? Laten we dat eerder koesteren.”



Hooggevoeligheid, ziekte of maatschappelijk probleem?

Toch ziet De Wachter ook risico's aan de opmars van de term hooggevoeligheid. De kans bestaat dan dat de omgeving het herkent, als ziekte beschouwt en - eventueel zelfs met medicijnen - wil oplossen. Terwijl het probleem heus niet alleen ligt bij wie hoogsensitief is.Hooggevoeligheid heeft te maken met het zenuwstelsel van de mensen, maar ook met de wereld vol prikkels waarin ze leven."Waarom moeten we zo nodig ontsnappen aan de wereld?", vraagt De Wachter. "Kan de wereld zich daar ook niet een stukje aan aanpassen?”De boodschap van De Wachter is ,zoals hij zelf zegt, simpel: we moeten de gewoonheid meer omarmen. "Alles moet tegenwoordig leuk en fantastisch zijn. Maar de wonderen van de wereld bestaan niet uit reizen naar de Kaaimaneilanden, waar je in een bubbelbad zit tot je vel helemaal gerimpeld is.”


Wij hopen, a.d.h.v. het project Space Unit, mensen die hooggevoeligheid ervaren te kunnen ondersteunen en vergemakkelijken in hun sociale activiteiten. Wil jij graag jouw ervaring over hooggevoeligheid delen of iets kwijt over dit thema? Laat dan zeker een reactie achter.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page